Otsikkobanneri - Haastattelusta työsuhteeseen

Kun saat kutsun haastatteluun, kaikki aiempi työsi on tuottanut toivotun tuloksen. Olet läpäissyt jo ison seulan - sinua pidetään työpaikkaan todella potentiaalisena tekijänä. Haastattelu on ratkaiseva, haettavan tehtävän kannalta kenties ainutlaatuinenkin tilaisuus tuoda osaamisesi vakuuttavasti esille.

Tässä moduulissa saat konkreettisia vinkkejä niin haastatteluun valmistautumiseen, luontevaan haastattelutilanteeseen kuin fiksuun jälkipeliinkin. Tutustu myös moduulin lopusta löytyvään kattavaan lisämateriaaliin.

HUOLELLINEN VALMISTAUTUMINEN AUTTAA HAASTATTELUTILANTEESSAKIN

Myös haastatteluun voi ja kannattaa valmistautua huolella. Useat kysymykset toistuvat haastattelusta toiseen, ja vastauksia on hyvä mietiskellä etukäteen. Asetu valmistautuessasi rekrytoijan rooliin: mitä sinä kysyisit haastateltavalta CV:n, hakemuksen ja aiempien keskusteluiden myötä?

Linkki videoon: Haastatteluun valmistautuminen

PDF-tiedosto: Check list - Ennen haastattelua

"Kerro hieman itsestäsi?" ja "Mitä haluaisit kysyä meiltä?"

Haastattelu ei ole piinapenkki tai kuulustelu, vaan parhaimmillaan luonteva keskustelu. Kaikki toivovat, että onnistut ja suoriudut tilanteesta hyvin.

Linkki videoon: Haastattelussa

Miten vastaisit yleisimpiin haastattelukysymyksiin, entä niihin hankalimpiin? Harjoittele! Pohdi, miten saat nostettua osaamisiasi kussakin kysymyksessä osuvasti esille. Hyvällä valmistautumisella helpotat myös jännitystäsi.

PDF-tiedosto: Haastattelukysymyksiä

PDF-tiedosto: Harjoittele haastattelukysymyksiä

Voit harjoitella haastattelua myös Tekniikan akateemisten Haastis-sovelluksella.

Linkki TEK:n Haastis-mobiilisovellukseen

Vuorovaikutteiseen haastatteluun kuuluvat myös omat kysymyksesi, joilla voit osoittaa perehtyneisyyttäsi ja jälleen kerran kohdentaa omaa osaamistasi haettavaan tehtävään. Seuraavasta listasta löydät jokusen esimerkkikysymyksen pohdintojesi tueksi.

PDF-tiedosto: Kysy itse haastattelussa

Kuva: Haastattelu on parhaimmillaan keskustelu

HAASTATTELUN JÄLKEEN

Mitä haastattelun jälkeen? Vaikka et tällä kertaa tulisikaan valituksi, luodut suhteet kannattaa pitää hyvinä jatkoa varten. Kenties samassa organisaatiossa aukeaa myöhemmin toinen paikka ja nimesi nousee keskusteluihin aiemman työnhakuprosessin perusteella.

Linkki videoon: Haastattelun jälkeen - fiksu jälkipeli

Jos sen sijaan tärppää, onnittelut!

Linkki videoon: Kun saat työpaikan

Työsuhteeseen siirtyessä on tärkeää tarkistaa, että työsopimuksessasi on kaikki oleellinen. Ennen allekirjoittamista voit useimmiten tarkistuttaa sopimuksen ammattiliitollasi. Löydät asiantuntevia ohjeita työsopimuksiin myös esimerkiksi näistä linkeistä:

SYVENTÄVÄ LISÄMATERIAALI

Syventävää kirjallisuutta:

  • Varamäki, Aku: Future Proof - Tulevaisuuden työkirja 
  • Pölönen, Perttu: Tulevaisuuden lukujärjestys 

Syventävää lisämateriaalia verkossa:

Mikäli osaamisesi kaipaa jossakin vaiheessa täydentämistä, muista:

Alta löytyvässä webinaaritalleessa saat vinkkejä yhteen elämän isoimpaan harppaukseen - askeleeseen opinnoista työelämään. Tallenteen teemoina ovat mm. tärkeät huomioitavat asiat valmistumisvaiheessa, jatkuva verkostoituminen, nykyiset työmarkkinat vastavalmistuneiden näkökulmasta sekä tuoreen asiantuntijan työnhaulliset niksit.

Linkki webinaaritallenteeseen: Opinnoista työelämään

Kun olet tutustunut tämän moduulin vinkkeihin ja materiaaleihin, olet saanut kattavan kuvan nykyaikaisen työnhaun eri elementeistä. Katso vielä yhteenvetovideosta alta viimeiset vinkit ja ajatukset tämän päätösmoduulin sisältöihin liittyen.

Linkki yhteenvetovideoon: Haastattelusta työsuhteeseen

Näin olemmekin saapuneet Pitkospuiden päätepisteeseen. Oman osaamisen jatkuva kehittäminen, pitkän tähtäimen urasuunnitelmat ja ammatillisen verkoston vahvistaminen on hyvä pitää mielessä myös jatkossa. Menestystä työelämään!


Voit palata Pitkospuiden eri moduuleihin alla olevia bannereita klikkaamalla:

Linkki moduuliin 1 - Proaktiivinen työnhaku Linkki moduuliin 2 - Oma osaaminen ja urapolku Linkki moduuliin 3 - LinkedIn ja some työnhaussa Linkki moduuliin 4 - Työnhaun asiakirjat Linkki moduuliin 5 - Haastattelusta työsuhteeseen