Ennakoitavat urapolut alkavat olla historiaa. Yksilöllisiä urapolkujamme kulkiessamme rakennamme omaa, yksilöllistä uratarinaamme. Se on merkityksellinen kertomus siitä, miksi olemme tehneet ja aiomme tehdä tiettyjä asioita. Se, mitä osaamme ja haluamme tehdä, ja mitä haluamme saada tekemisellämme aikaan, muuttuu ajan myötä. Tarinamme elää ja muovautuu, koska kokemuksemme ja mielenkiinnon kohteemmekin elävät ja muuttuvat. Henkilökohtaiset arvomme ovat se stabiili pohja, jonka päälle voi rakentaa oman tarinan hektisessä ja turbulentissakin ajassa, ja yhä kompleksisemmissa toimintaympäristöissä.

Useimmille meistä on helppoa tunnistaa urapäätöksiämme ohjaavia valintoja, kun mietimme, millä alalla tai missä organisaatiossa emme ainakaan voisi olla töissä. Näitä päätöksiä ohjaavat arvomme. Arvot ovat identiteettimme perustaa, ja usein niin vahvoja, että emme edes perustele niitä päätöksentekotilanteissa.

Arvot kertovat, mikä työssä on meille merkityksellistä. Koenko tekeväni oikeita asioita, vaikuttavani, muuttavani maailmaa siten, miten itse uskon olevan tärkeää? Kun tiedämme, mikä on meille pohjimmiltaan tärkeää, pystymme tekemään tietoisia valintoja ja urapäätöksiä. Aina arvomaailmamme ei kuitenkaan ole edes itsellemme täysin kirkas. Miten voisimme paremmin tiedostaa omat arvomme ja tehdä niiden pohjalta tietoisia urapäätöksiä?

Pääset webinaaritallenteen pariin tästä.