Työhaastattelu
Työhaastattelun tavoitteena on arvioida työnhakijan motivaatiota sekä osaamisen ja persoonan soveltuvuutta haettavaan tehtävään. Haastattelussa rekrytoija pääsee tutustumaan ihmiseen hakupapereiden takana sekä kysymään tarkentavia kysymyksiä. Samalla haastattelu on mahdollisuus hakijalle itselleen saada lisätietoa esimerkiksi haettavasta tehtävästä ja työpaikan toimintakulttuurista. Joskus haettavan paikan tiimoilta järjestetään useampiakin haastattelukierroksia, ryhmä- ja yksilöhaastatteluja tai erillisiä soveltuvuusarviointeja.
Haastattelukutsun saatuasi voit olla siinä mielessä jo tyytyväisin mielin, että tiedät olevasi hakupapereidesi ja/tai muun yhteydenpidon myötä potentiaalinen valinta kyseiseen tehtävään. Usein haastattelutilanne on silti jännittävä, ja hyvät vinkit voivat olla tarpeen riippumatta siitä, kuinka vahvaa osaamista hakijalla ko. paikkaan on.
Ennen haastattelua
Haastattelu on ainutlaatuinen tilaisuus vakuuttaa rekyrytoija osaamisestasi ja sopivuudestasi haettavaan paikkaan, joten huolellinen valmistautuminen ei varmasti mene koskaan hukkaan. Olennaista on se, että tunnet oman osaamisesi sekä osaat kertoa siitä sujuvasti ja konkreettisin esimerkein. Myös oman motivaation tunteminen ja sanoittaminen on tärkeää. Perehtymällä huolella yritykseen tai organisaatioon ja mahdolliseen työpaikkailmoitukseen näytät motivoituneisuutesi ja saat lisäpontta sopivuutesi osoittamiseen. Ennen haastattelua on hyvä myös kerrata, mitä itse on hakemuksen, CV:n ja muun mahdollisen viestittelyn myötä jo kertonut rekrytoijalle.
Käytännössä voi olla hyvä miettiä valmiiksi vastauksia tyypillisimpiin haastattelukysymyksiin ja harjoitella niihin vastaamista ääneen. Tyypillisesti haastattelussa pääset ainakin kertomaan itsestäsi lyhyesti (ks. hissipuhe), perustelemaan miksi olet hakenut paikkaa sekä vakuuttamaan haastattelijan siitä, miksi sinä olisit heille hyvä valinta. Usein haastattelussa myös saatetaan kysyä, mitä tiedät ko. organisaatiosta tai alasta, millaisia pitkän tähtäimen urasuunnitelmia sinulla on ja miten toimit erilaisissa tilanteissa, esim. paineen alla.
Katso alta Pitkospuut työllistymiseen sivuston tarkemmat vinkit:
- Haastattelukysymyksiä (pdf)
- Harjoittele haastattelukysymyksiä (pdf)
- Kysy itse haastattelussa (pdf)
- Check list ennen työhaastattelua (pdf)
On hyvä varmistaa ajoissa, että osaat varmasti perille haastattelupaikalle, löydät parkkipaikan autollesi ja olet ajoissa. Pukeutumisen ja muun ulkoasun on haastattelussa hyvä siisti ja linjassa hakemasi paikan työarjen kanssa.
Mikäli haastattelu järjestetään etäyhteydellä, varmista ajoissa tekniset yhteydet ja kiinnitä huomiota rauhalliseen ympäristöön ja riittävään valaistukseen.
Haastattelun aikana
Kun olet valmistautunut hyvin, voit toivon mukaan olla itse haastattelutilanteessa rennoin mielin ja oma itsesi. Kyseessä on vuorovaikutustilanne, jossa on lupa kysyä, keskustella ja myös pohtia sanomisiaan etukäteen. Haastattelun molempien osapuolien yhteisenä tavoitteena on saada mahdollisimman hyvä ja kattava kuva hakijan soveltuvuudesta tehtävään – joten kaikki haluavat sinun onnistuvan! Omana itsenään ja ilman turhaa pingottamista käyty keskustelu takaa sen, että tulet valituksi paikkaan, mikäli se on juuri sinulle sopiva.
Pyri miettimään jo etukäteen muutamia ydinasioita, jotka haluat ainakin saada sanottua haastattelussa, ja kysymyksiä, joihin toivoisit saavasi vastauksia. Sinulla voi olla myös omia muistiinpanoja sekä kynä uusien tekemistä varten mukanasi.
Pyri pitämään vastaukset kysymyksiin suht lyhyinä ja selkeinä, ja käytä konkreettisia esimerkkejä tai pieniä tarinoita luodaksesi mielenkiintoa ja vakuuttavuutta. Kiinnitä huomiota myös sanattomaan viestintään, kuten ilmeisiin, eleisiin ja asentoihin. Mitään roolia sinun ei tarvitse vetää, mutta esim. hymy ja hyvä ryhti eivät varmasti koskaan ole haitaksi. Ota tarpeen mukaan pieniä miettimistaukoja, kysy tarkennusta jos jokin kysymys jää epäselväksi ja muista jännityksen olevan luonnollinen osa työhaastattelun kaltaisia tärkeitä kohtaamisia.
Haastattelun jälkeen
Haastattelu voi johtaa seuraavaan haastattelukierrokseen tai työpaikan saamiseen, jolloin on kenties ajankohtaista tutustua työsopimusasioihin. Lisäksi työllistymisen yhteydessä on hyvä huolehtia esimerkiksi TE-toimiston/kuntakokeilun ja verottajan suuntaan sekä omaan LinkedIn-profiiliin tiedot ajan tasalle.
Mikäli et tullut valituksi tehtävään, ei se missään nimessä tarkoita sitä, että koko haku olisi mennyt hukkaan. Rekrytoinnin aikana kohtaamasi ihmiset kannattaa nyt pitää omissa verkostoissasi ja saamasi lisätiedot tallessa tulevaisuutta varten. Voihan olla, että samasta paikasta, samankaltaisesta paikasta tai samojen verkostojen tiimoilta avautuu piankin muita työmahdollisuuksia.
Rekrytoijalta kannattaa pyytää palautetta ja vinkkejä tulevaisuuteen, ja usein haastatteluvaiheeseen päässeille hakijoille sitä mielellään annetaankin. Lisäksi on hyvä itse refektoida rehellisesti, miksi et tullut valituksi tehtävään. Oliko kyseessä kenties täysin sinulle sopimaton tehtävä ja/tai organisaatio vai oliko aika ehkä vain väärä heidän rekrytoida juuri sinun kaltaisesti osaaja, jolle voisi taas olla toisessa hetkessä, projektissa tai tiimissä tarvetta. Toisaalta voi olla, että kyseessä oli jokin konkreettisen osaamisen puuttuminen, jonka tiimoilta voit itse aktiivisesti hankkia kouluttautumalla tai muuten lisäosaamista. Kyse voi toki olla myös siitä, että on tarpeen kehittää tapaasi tuoda esiin ja sanoittaa osaamistasi rekrytointiprosessin aikana. Jokainen rekrytointiprosessi on hyvä nähdä oppimiskokemuksena, joka voi viedä kohti uusia kohtaamisia, ideoita tai urasuuntia sekä vahvistaa omaa ammatillista identiteettiäsi ja työnhakuvalmiuksiasi.
Kiinnostavan organisaation yhteystiedot ja verkostot kannattaa pitää tallessa ja kysellä mahdollisten osaajatarpeiden perään jokusen viikon tai kuukauden päästä uudestaan. Koska sinut on jo valittu kertaalleen haastatteluvaiheeseen, olet heille tuttuna ja potentiaaliseksi arvioituna hakijana helppo rekrytointi silloinkin, kun tekijä tarvitaan hyvin nopealla aikataululla.