Momentum Podcast

Momentum Podcast pureskelee ajankohtaisia työelämäaiheita asiantuntijavieraiden kanssa - kiertelemättä ja kaartelematta.

Teemakokonaisuuksien keskiössä ovat työelämän nykyilmiöt, poreilevat työmarkkinat, ura ja parempi arki, osaamisen ylläpitäminen ja proaktiiviset työnhakutaidot.

 


flower

Kohtaamisia ja kohtaantoa BusinessAsemalla

Vieraina Oulun työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Saila Lehto ja BusinessAseman yhteyspäällikkö Sari Kauppila

Työt ja tekijät kohtaavat toisensa uudenkarhealla Oulun BusinessAsemalla, tarjolla on vaihtoehtoja niin oman osaamisen kuin yritystoiminnankin kehittämiseen. Saman katon alla palvelevat mm. BusinessOulun elinkeino- ja työllisyyspalvelut, OSAO Ovi ja Oulun Seudun Uusyrityskeskus. BusinessAseman toiminnallisuuden sydän on Digipaja, joka pitää sisällään koulutustiloja ja kaikille avoimen, huipputekniikkaa tarjoavan FabLabin.

Samaan aikaan Oulu on ensimmäistä vuottaan mukana työllisyyden kuntakokeilussa, jonka päätavoitteena on nopeuttaa työttömien työnhakijoiden työllistymistä tai ohjautumista erilaisiin koulutuksiin ja palveluihin. Tämän myötä on etsitty ratkaisuja myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmiin. Miten tämä on sujunut ja millaisia vastauksia haasteisiin on löydetty?

Kuuntele Spotifysta tästä. Kuuntele Anchorista tästä.

 

Yritysten tulevaisuuden näkymiä - tekijöitä hakusessa!

Vieraana Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kirsi Anttila

Koronan pahimmin runtelemia toimialoja lukuun ottamatta yritysten tilanne näyttää tällä hetkellä kohtalaisen hyvältä. Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset esimerkiksi henkilökunnan määrän ja liikevaihdon kehityksen suhteen ovat valoisia, mutta taivaalla on myös tummempia pilviä.

Uhkakuvina ja esteinä kasvulle nähdään yleisen taloustilanteen lisäksi monelle kenties yllättäenkin työvoiman saatavuus. Rekrytointi vie resursseja ja siinä on paineita onnistua, mutta avoimiin paikkoihin ei tule aina juurikaan hakemuksia. Mikä kuviossa mättää? Miksi avoimia paikkoja ei nähdä houkuttelevina? Olisiko tässä tekemistä myös yrityksillä? Ja miten tähän istuu hallituksen ensi vuodelle kaavailema pohjoismainen työvoimapalvelumalli?

Kuuntele Spotifysta tästä. Kuuntele Anchorista tästä.


Kolmikannasta kohti kaaosta?
Vieraana EK:n ex-työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen

Työehdot hakevat uusia muotojaan, kun Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus irtaantuivat keskitetyistä ratkaisuista. Mitä tällä saavutetaan? Onko paikallisen sopimisen hurmassa vaarassa unohtua jotakin? Palkansaajajärjestöjen, työnantajajärjestöjen ja valtiovallan kolmikanta on jäämässä historiaan ja sopimusyhteiskunnan pitkät perinteet ovat romuttumassa.

Miten tähän kaikkeen suhtautuu EK:n ex-työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen, joka on urallaan ollut neuvottelemassa laajaa kirjoa aivan keskeisiä suomalaisen työelämän lakeja ja uudistuksia? Ja millaista oli istua pöydissä, joissa ratkottiin näitä jokaisen suomalaisen työarkeen vaikuttavia suuria kysymyksiä? Käsittelyssä myös Laatusen ja Arto Niemisen kirja Kolmikannan kulisseissa.

Kuuntele Spotifysta tästä. Kuuntele Anchorista tästä.


Vaurastumista, vaihtelua ja valinnanmahdollisuuksia puskurityöstä
Vieraana ura- ja talousasiantuntija, tietokirjailija Pia Klemetti

Yhä useammat kaipaisivat mahdollisuuksia tehdä työtä nykyistä monipuolisemmilla ansaintatavoilla, toisaalta yritykset tarvitsisivat joustavampia tapoja ostaa työtä. Niin sanottu puskurityö tuo työmarkkinoille uusia tuulia – niin työntekijöiden, työnhakijoiden kuin työnantajienkin näkökulmasta. Kun tulot kertyvät useammasta virrasta, työntekijä hajauttaa taloudellista riskiään ja varautuu yllättäviin uramuutoksiin. Työnhakijalle puskurityö tarjoaa tapoja pitää piuhoja kiinni työelämässä ja vaikkapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Mutta miten työnantajat suhtautuvat osa-aikaiseen tekemiseen ja työpanoksen ostamiseen pienemmissä satseissa. Mitä etuja siitä voisi heille olla?

Vieraana uran ja taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija Pia Klemetti, ja käsittelyssä hänen uutuuskirjansa Puskurityö – vaurastumista, vaihtelua ja valinnanmahdollisuuksia.

Kuuntele Spotifysta tästä. Kuuntele Anchorista tästä.